Tradiční česká kuchyně je plná receptů na chutné omáčky, polévky a klasické plněné knedlíky na sladko i na slano. Zároveň už si přivlastňuje i některé recepty ze sousedních kultur, například z německé nebo maďarské kuchyně.
Ať už se jedná o recept na pravý segedínský guláš, svíčkovou, rajskou polévku nebo tradiční kulajdu, v českých kuchařkách jsou k nalezení vždy, na rozdíl od italských těstovin se sýrovou omáčkou, pizzy nebo amerických burgerů. Jaké jsou ty největší české klasiky?
Česnečka, vývar a nejen to
Při skládání seznamu tradičních českých polévek se rozhodně nesmí zapomenout na klasický vývar. Může být kuřecí, hovězí, případně i kachní. Do čistého vývaru se pak přidá jen zelenina a podle chuti se mohou přidat i oblíbené játrové knedlíčky, kapání, vajíčko a mnoho dalšího.
Oblíbené jsou ale také polévky smetanové, jako je například klenot české kuchyně, tradiční kulajda z hub a brambor. O něco méně oblíbená, ale stále hojně konzumovaná je klasická dršťková polévka, typická pro vesnické zabíjačky.
Mezi další oblíbené české polévky lze zařadit například rajskou polévku, zelňačku, gulášovou polévku nebo hrachovku. Žádná z těchto polévek nikdy nechybí v menu tradiční české restaurace.
Knedlíky – základ české kuchyně
Každý cizinec, který je na návštěvě v České republice, by měl ochutnat klasické knedlíky. Jedná se i vynikající přílohu, která se podává k různým omáčkám nebo s masem a zelím. Specialitou jsou například plněné bramborové knedlíky uzeným masem se zelím.
Knedlíky se v některých českých jídlech vyměňují za těstoviny. S těstovinami se dá podávat například rajská omáčka, klasický guláš nebo kuře na paprice.
Otázkou zůstává – jsou těstoviny zdravější? Říká se, že ano, nicméně opak je pravdou. Jedná se o přílohy z mouky, takže se sobě rovnají. Nicméně v některých receptech, jako jsou například těstoviny se sýrovou omáčkou nebo segedín, nelze tyto dvě přílohy zaměnit.
Existuje hned několik druhů knedlíků. Nejběžnější je bramborový, houskový, karlovarský, chlupatý či špekový knedlík. Obecně jsou nedílnou součástí české kuchyně, proto je možné je zakoupit již hotové v obchodech. Ovšem nejlepší je stejně domácí houskový knedlík. Jak na něj?
Klasický houskový knedlík – recept
Ingredience:
- 4 hrnky univerzální mouky
- ¼ lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 2 velké žloutky
- 1 ½ šálku mléka
- asi 10 plátků kvalitního bílého chleba, zbaveného kůrky a nakrájeného na kostky
Postup:
V míse se smíchá mouka, prášek do pečiva a sůl a dá se stranou. V samostatné míse se ušlehají žloutky a mléko a směs se vlije do mísy s moukou. Těsto se vypracuje rukama, případně strojově pomocí háku na těsto, dokud se nepřestane lepit na mísu. Přikryje se a nechá 1 hodinu stát.
Ve velkém hrnci se dá vařit osolená voda. Do těsta se zapracují kostky chleba a pomocí rukou posypaných moukou se z těsta vytvarují tři nebo čtyři válečky. Když se voda vaří, opatrně se dají do vody a vaří se 10 až 15 minut.
Po uvaření se knedlíky vyndají děrovanou lžící a před podáváním se nakrájí ostrým nožem nebo nití.
Guláš – typická česká pochoutka z Maďarska
Guláš je mnohdy mylně považován za český vynález. Češi ale guláš převzali od Maďarů, nicméně ani v Maďarsku nebyl původně vymyšlen. Do Uher se recept na guláš dostal z Turecka během obléhání Budapešti Osmany.
Guláš má i v Čechách mnoho variant. Klasický guláš se připravuje z hovězího masa, nicméně oblíbené jsou i recepty z vepřového masa nebo zvěřiny. Základem je pak mletá paprika, cibule a rajčatový protlak. Oblíbenou verzí je i pravý segedínský guláš – recept na něj je podobný jako na klasický guláš, ale je obohacen o zelí.
https://prazske-novinky.cz/stavba-na-strakonicke-prechazi-do-dalsi-faze-vznika-novy-jizdni-pruh/
https://prahaextra.cz/ubytovani-na-benecku-me-doslova-nadchlo/
https://vecernikproprahu.cz/nafukovaci-a-mobilni-virivky-relaxace-a-zabava-kdykoliv-a-kdekoliv/